Veelgestelde vragen
Is een balansrolstoel geschikt voor mij?
Een balansrolstoel is een innovatief hulpmiddel waar nog veel onbekendheid over bestaat. Wij noemen het een rolstoel omdat het is bedoeld als mobiliteitsproduct voor mensen die niet of slecht kunnen lopen. Een balansrolstoel kan een uitkomst bieden bij allerlei beperkingen waaronder: dwarslaesie, MS, spierziekten, Spina Bifida, ALS, amputatie en artrose. De leeftijd van de gebruiker speelt in principe geen rol, zolang er voldoende fysieke en mentale conditie is om een balansrolstoel te kunnen gebruiken. Er zijn actieve en passieve balansrolstoelen waardoor er voor (bijna) iedereen wel een geschikte oplossing is. Neem bij twijfel gerust even contact met ons op.
Hoeveel rompbalans heb ik nodig?
De techniek van de stoel maakt het mogelijk om op twee wielen te rijden, de techniek bewaart de balans. Maak je geen zorgen, je hoeft dus niet zelf te balanceren, dat doet de machine voor je. De techniek zorgt er wel 100 keer per seconde voor dat je perfect in balans blijft en dus niet omvalt. Hoeveel rompbalans je uiteindelijk zelf nodig hebt is afhankelijk van het gekozen model. Bij de meest actieve modellen heb je een redelijke goede rompbalans nodig, bij de meest passieve modellen heb je geen enkele rompbalans nodig en kun je volledig ondersteund worden in de zitting.
Welk model past het beste bij mij?
We maken onderscheid tussen verschillende balansrolstoelen:
Actieve balansrolstoel:
Deze balansrolstoel betrekt de gebruiker actief bij het rijden. Door het gewicht van je bovenlichaam naar voren of naar achteren te bewegen kan je rijden of remmen. Sturen naar links of naar rechts doe je met het stuur. Voor het gebruik van een actieve balansrolstoel, bijvoorbeeld de Bi-Go, Genny en de Freee, is dus wel enige rompstabiliteit nodig.
Passieve balansrolstoel:
Deze balansrolstoel is heel gemakkelijk te besturen door middel van een joystick. Je hoeft zelf dus eigenlijk helemaal niets te doen. Een goede rompstabiliteit is dus geen vereiste om in dit type balansrolstoel te kunnen rijden. Een voorbeeld van een passieve stoel is de Hoss Mobility balansrolstoel.
Elektrische rolstoel met balanstechniek:
Dit laatste type biedt nog meer mogelijkheden dan een actieve of passieve balansrolstoel. Deze elektrische rolstoelen zijn zeer eenvoudig te bedienen door middel van een joystick en hebben een ADL revalidatie zitting. Dat wil zeggen dat deze zitting volledig op maat wordt besteld voor de gebruiker en zeer veel mogelijkheden voor maatwerk en extra ondersteuning biedt. Zowel geschikt voor de meer en minder beperkte gebruiker, waarmee men de hele dag comfortabel kan zitten. De balansmodus en de traploopfunctie zorgen ervoor dat de iBOT en de Scewo BRO uniek zijn in hun soort en ongekende mogelijkheden bieden.
Wil je weten welk model nou echt het beste bij jou past? Dan raden we altijd aan om een proefrit te komen maken in ons Experience Center onder professionele begeleiding. De beste manier om te kijken welk product voor jou het meest geschikt is, is om het zelf te ervaren. Wij hebben veel verschillende modellen waardoor er voor iedereen wel een goed match te vinden is.
Krijg ik de balansrolstoel vergoed van de gemeente?
De WMO is een wet voor iedereen met een beperking die hulp nodig heeft om bijvoorbeeld thuis te blijven wonen of om meer zelfstandig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Deze wet wordt uitgevoerd door de gemeente. Tot op dit moment valt een balansrolstoel nog niet in het standaard kern assortiment van hulpmiddelen die de gemeente verstrekt. Als je goed kunt onderbouwen welke specifieke behoeftes je hebt, die je niet kan bereiken met een standaard hulpmiddel maar wel met een balansrolstoel, dan is het wel degelijk mogelijk om aanspraak te maken op de WMO. In dat geval kun je aanspraak maken op een maatwerkvoorziening.
We zien de laatste jaren een duidelijke trend dat steeds meer gemeenten de voordelen gaan inzien van de 2KERR producten en overgaan tot een WMO verstrekking of PGB toekenning. Veel van onze klanten hebben dit traject doorlopen en door hun ervaringen hebben we veel kennis opgebouwd om jou te kunnen helpen bij je aanvraag.
Wanneer je een werkgerelateerde hulpvraag hebt is het goed mogelijk dat er in samenwerking met het UWV een oplossing geboden kan worden. Ook hier hebben we ervaring mee bij 2KERR.
Kan de balansrolstoel gemakkelijk mee in de auto?
Van de meeste modellen balansrolstoelen kan de rugleuning en/of de armsteunen ingeklapt worden waardoor hij compact vervoerd kan worden. De gemakkelijkste manier om een balansrolstoel mee te nemen in de auto is door het gebruik van oprijplaten. Hierbij gebruik je de aandrijfkracht van de balansrolstoel om deze omhoog te rijden. Zie onderstaande video.
Door de compacte afmetingen van de balansrolstoel past deze in veel standaard automodellen met een ruime kofferbak. Let wel op dat je geen verdiepte kofferbak hebt, want dan krijg je de balansrolstoel wel in de auto maar hem er vervolgens niet meer uit.
Een andere optie is het laten inbouwen van een compacte kofferbaklift, waarmee je zonder moeite de balansrolstoel kunt optakelen om deze daarna in de kofferbak te draaien. Dit kan je regelen via aan autoaanpassingsbedrijf.
Kan ik met een balansrolstoel het strand op?
Een balansrolstoel kan uit de voeten op verschillende ondergronden, ook het strand. Met de standaard wielen kom je al een heel eind, maar wil je echt door het mulle zand kunnen rijden dan raden wij aan om te kiezen voor brede banden. Hiervoor is bijvoorbeeld de Enduro Wielset geschikt, met de extra brede banden met een dieper profiel rijd je nog makkelijker over alle terreinen. De iets kleinere velg in combinatie met bredere banden zorgt voor meer grip en meer luchtdemping, waardoor je ook nog comfortabeler rondrijdt. Daarnaast zijn er nog bredere banden beschikbaar, maar deze zijn in het normale gebruik zeer onpraktisch. Uiteraard kunnen we je goed adviseren wat in jouw situatie de beste oplossing is. Let op, met elke oplossing is het mogelijk dat je vast komt te zitten in mul zand, dus gezond verstand is ook belangrijk!
Kan ik een balansrolstoel meenemen op vakantie?
Wil je met de auto, camper of caravan op vakantie? Een balansrolstoel kan je eenvoudig meenemen door het gebruik van oprijplaten. Ben je van plan om met het vliegtuig op vakantie te gaan? Houd er dan rekening mee dat vliegtuigmaatschappijen vaak erg strenge regels hanteren, vooral ten aanzien van de Lithium-ion accu’s die ze meenemen in het vliegtuig. Hierdoor is het normaal gesproken niet mogelijk om een balansrolstoel mee te nemen. Alleen wanneer het om een iBOT rolstoel gaat, zijn er wel mogelijkheden. Want de iBOT is zodanig ontwikkeld dat vervoer in een vliegtuig mogelijk is en hiervoor wordt ook een certificaat meegeleverd.
Wanneer je een vliegreis gaat maken, kun je gebruikmaken van een speciale flight case. Deze is bij ons beschikbaar voor onze klanten. Hier kan je de balansrolstoel in kan rijden zodat deze tijdens een vliegreis veilig vervoerd kan worden. Kijk op deze pagina voor klantervaringen en tips voor het reizen met een balansrolstoel.
Moet ik een balanstolstoel verzekeren?
Wanneer je het hulpmiddel op de openbare weg wilt gebruiken ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Daarnaast is het zeker aan te raden om een WA-casco verzekering af te sluiten zodat je een betere dekking hebt wanneer je onverhoopt schade rijdt.
Wij kunnen je hierover adviseren en in contact brengen met een geschikte partij die verstand heeft van onze producten. Op deze pagina vindt je hierover meer informatie.
Hoeveel onderhoud heeft een balansrolstoel nodig?
Het benodigde onderhoud verschilt per product maar wij raden aan om minimaal 1 x per jaar je product binnen te brengen voor onderhoud. Hiermee kun je problemen voorkomen en vergroot je de kans op veilig gebruik en rijplezier. Wanneer je meer dan 1500 km per jaar rijdt met je balansrolstoel, raden wij je aan om contact met ons op te nemen zodat we eerder het onderhoud kunnen uitvoeren.
Het is ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten waardoor de meeste slijtage onderdelen zijn afgedekt en je profiteert van een haal- en breng service. Vraag gerust naar de voorwaarden en/of meer informatie.