Reizen met je balansrolstoel

We krijgen vaak een vraag over de mogelijkheden om je balansrolstoel mee te nemen op vakantie. Het gaat dan vooral om het vervoer met een vliegtuig, zodat je ook op je vakantiebestemming gebruik kunt maken van je balansrolstoel.

Reizen met het vliegtuig met een balansrolstoel

Vliegtuigmaatschappijen hanteren strakke regels, vooral ten aanzien van de Lithium-ion accu’s die ze meenemen in het vliegtuig. Hierdoor is het normaal gesproken niet mogelijk om een Segway mee te nemen. Echter wanneer het om een rolstoel gaat, zijn er wel mogelijkheden. Sven en Bernadette Gravendeel zijn ervaringsdeskundigen in het reizen met een balansrolstoel. Zij hebben hiervoor het nodige pionierswerk verricht. Sven deelt graag zijn ervaringen hieronder.

Tips voor een (vlieg)reis met je balansrolstoel

“Wij hebben inmiddels een aantal reizen met de Segway rolstoel gemaakt en deze is niet altijd heel uit de strijd gekomen. Dit komt omdat de mensen bij de bagageafwikkeling onbekend zijn met het apparaat en niet weten hoe ze hem moeten verplaatsen. Hierdoor leggen ze hem plat of schuift hij van de beveiliging af en klappen in rust de steunen in. Allemaal heel vervelend omdat je dan de Segway rolstoel terug krijgt met kapotte onderdelen.” aldus Sven Gravendeel.

In overleg met Sven hebben we samen gekeken naar een passende oplossing: “Affijn, na vele malen proberen heb ik besloten om een speciale flightcase te laten bouwen waar we de Segway rolstoel gewoon in kunnen rijden. Dit heeft als voordeel dat als je met zijn tweeën bent en uitstapt op Schiphol; je alle koffers in de flightcase kunt laden (inclusief eventueel rijplaten) en vervolgens kun je zelf met de Segway rolstoel naar de balie rijden. Hier wissel je de zaak om en gaan de koffers op de band en de balansrolstoel in de flightcase.”

Op reis met je balansrolstoel? Onze tips:

• Je dient de balansrolstoel van tevoren aan te melden via je reisagent (incl. gewicht, soort batterijen etc.).
• Neem ruimschoots de tijd om in te checken, in de praktijk blijk dat drie uur vaak niet genoeg is.
• Tip: voor de zekerheid kan je eventueel nog een opvouwbare rolstoel meenemen.
• Check vooraf hoe je de Segway rolstoel kan opladen op je bestemming. In Amerika kan hij bijvoorbeeld op 110V gewoon opgeladen worden, maar dat is lang niet in alle landen zo.
• Vergeet niet om de Segway rolstoel ook even aan bij je (reis)verzekeraar aan te melden.
• Als je gevlogen hebt gaat door het verschil in luchtdruk de lucht uit je banden. Tip: je kunt op internet een simpel 12V apparaatje kopen waarmee je de banden weer op kunt pompen.
• Anders dan in Nederland is in andere landen niet alles vlak waardoor het parkeren van de balansrolstoel in een auto of elders wel eens een dingetje is. Tip: neem hiervoor een klein plankje mee dat je onder de achterste poot kan plaatsen waardoor je zelf de Segway rolstoel vlak kunt zetten.
• Ga je in het buitenland autorijden? Neem dan spanbanden of riemen mee zodat je de balansrolstoel goed vast kan zetten. Tijdens het remmen voor een rood stoplicht wil je namelijk geen 80 kg Segway rolstoel in je nek.
• Als je een auto wil huren kun je het beste vragen naar een Dodge Caravan of minivan voor 9 personen. Wellicht iets duurder maar hier past de Flightcase inclusief de losse Segway rolstoel gemakkelijk in.

Uiteraard hebben we nog veel meer tips over het reizen met een balansrolstoel. Heb je nog specifieke vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust even contact met ons op.

Neem contact op

Wil je op reis met je balansrolstoel en heb je interesse in een Flightcase of Transportbox? Wij helpen je graag verder!

Bel 088 - 045 0700 Naar contactformulier