Op reis met je balansrolstoel?

We vertellen je graag over de mogelijkheden om je balansrolstoel mee te nemen op vakantie. Of je nu met de auto op reis gaat, of een vliegreis geboekt hebt; het is fijn om goed voorbereid op pad te gaan. Vooral bij het vervoer van een balansrolstoel met het vliegtuig komt het een en ander kijken. Lees hieronder alles over het reizen met een balansrolstoel, zodat je ook op je vakantiebestemming onbezorgd gebruik kunt maken van je balansrolstoel.

Je balansrolstoel meenemen in de auto.

Een balansrolstoel is natuurlijk gemakkelijk in de meeste auto’s doordat het stuur, de rugleuning en de voetsteun zijn weg te klappen en weg te nemen.

De makkelijkste manier om een balansrolstoel in de auto, caravan, camper of boot te krijgen is door middel van (opvouwbare) oprijplaten. In de balansmodus rijdt je de balansrolstoel (zonder dat je erop zit) eenvoudig omhoog door de machine te kantelen.

Tip: reis je met het vliegtuig en ga je op je bestemming autorijden? Neem dan spanbanden of riemen mee zodat je de balansrolstoel goed vast kan zetten.

Reizen met het vliegtuig met een balansrolstoel

Vliegtuigmaatschappijen hanteren strakke regels, vooral ten aanzien van de Lithium-ion accu’s die ze meenemen in het vliegtuig. Hierdoor is het normaal gesproken niet mogelijk om een Segway mee te nemen. Echter wanneer het om een rolstoel gaat, zijn er wel mogelijkheden.

Tips voor een (vlieg)reis met je balansrolstoel

Omdat de mensen bij de bagageafwikkeling onbekend zijn met de balansrolstoel, weten ze vaak niet hoe ze hem moeten verplaatsen. Hierdoor leggen ze hem plat of schuift hij van de beveiliging af en klappen in parkeersteunen in. Allemaal heel vervelend omdat je liever niet wilt dat je balansrolstoel beschadigd.

Een van onze klanten, Sven, heeft na aan aantal vervelende ervaringen een passende oplossing gevonden: het gebruik van een speciale flightcase waar de balansrolstoel in gereden kan worden.

Zo vertelt Sven: “Dit heeft als voordeel dat als je met zijn tweeën bent en uitstapt op Schiphol; je alle koffers in de flightcase kunt laden (inclusief eventueel rijplaten) en vervolgens kun je zelf met de balansrolstoel naar de balie rijden. Hier wissel je de zaak om en gaan de koffers op de band en de balansrolstoel in de flightcase.”

Cargo Box / Flight Case voor balansrolstoel

Met de handige Cargo box of Flight Case kan je je balansrolstoel gemakkelijk en veilig meenemen in het vliegtuig.

Ben je van plan om binnenkort een vliegreis te maken? Neem dan contact met ons op en vraag naar de uitleen mogelijkheden voor deze box.

Neem contact op

Onze tips:

Voorbereiding:

• Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij; zij kunnen je vertellen wat nodig is om de balansrolstoel mee te nemen.
• Je dient de balansrolstoel altijd van tevoren aan te melden via je reisagent of luchtvaartmaatschappij (incl. gewicht, soort batterijen etc.).
• Vergeet niet om je balansrolstoel ook even aan te melden bij je (reis)verzekeraar.

Op de luchthaven:

• Neem ruimschoots de tijd om in te checken, in de praktijk blijk dat drie uur vaak niet genoeg is.
• Tip: voor de zekerheid kan je eventueel nog een opvouwbare rolstoel meenemen.

Op je bestemming:

• Check vooraf hoe je de balansrolstoel kan opladen op je bestemming. In Amerika kan hij bijvoorbeeld op 110V gewoon opgeladen worden, maar dat is lang niet in alle landen zo.
• Als je gevlogen hebt gaat door het verschil in luchtdruk de lucht uit je banden. Tip: je kunt op internet een simpel 12V apparaatje kopen waarmee je de banden weer op kunt pompen.
• Anders dan in Nederland is in andere landen niet alles vlak waardoor het parkeren van de balansrolstoel in een auto of elders wel eens een dingetje is. Tip: neem hiervoor een klein plankje mee dat je onder de achterste poot kan plaatsen waardoor je zelf de balansrolstoel vlak kunt zetten.
• Als je een auto wil huren kun je het beste vragen naar een Dodge Caravan of minivan voor 9 personen. Wellicht iets duurder maar hier past de Flightcase inclusief de losse balansrolstoel gemakkelijk in.