Ergonomie
De bewegingen van het bovenlichaam zorgen ervoor dat de balansrolstoel gaat rijden of weer stopt, daardoor wordt een rechte en actieve zithouding afgedwongen. In tegenstelling tot een reguliere rolstoel, waarin een statische en gebogen houding gebruikelijk is, wordt het lichaam gestimuleerd om actief de spieren in de romp te gebruiken. De romp wordt hierbij uitgestrekt naar boven en is tijdens het rijden actief in beweging.
Actieve beweging bovenlichaam
Door de actieve bewegingen worden de spieren continue aangesproken en getraind, zelfs spieren waarvan de zenuwen niet actief zijn. Dat heeft een betere doorbloeding tot gevolg, daarnaast vindt ook een activering van de spijsvertering plaats. Tijdens het gebruik van de balansrolstoel varieert ook de drukverdeling op het zitvlak waardoor ook hier een betere doorbloeding plaatsvindt, daarmee kan zelfs decubitus worden voorkomen.
Blessure preventie
Doordat bij een balansrolstoel gewichtsverplaatsing van het bovenlichaam wordt gebruikt als aandrijving, worden de armen alleen gebruikt om het stuur te bedienen. Hierdoor is er geen belasting voor de armen en schouders en worden bekende structurele blessures hieraan voorkomen. Vooral schouderklachten is een groot probleem onder rolstoelgebruikers, met veel pijn en soms zelf operatieve ingrepen als gevolg. Het gebruik van een balansrolstoel kan deze problemen voorkomen. Daarnaast is een balansrolstoel een ideaal hulpmiddel om in te zetten bij revalidatie of herstel.