Medische aspecten van een balansrolstoel

Een balansrolstoel is een geheel nieuw segment in de mobiliteit hulpmiddelen. Veel mensen weten niet nog niet van het bestaan van een balansrolstoel af. Daarnaast zijn er een aantal misverstanden ten aanzien van deze categorie rolstoelen die gebruik maken van de (Segway) balanstechnologie.

Een balansrolstoel maakt van de gebruiker een soort van bedieningshendel. De techniek van de stoel bewaart de balans, dat hoef je natuurlijk niet zelf te doen. De balansrolstoel volgt de bewegingen van de gebruiker, zowel om vooruit als om achteruit te bewegen. Zo ontstaat een naadloze samenwerking tussen mens en machine.

Voor wie is een balansrolstoel geschikt?

Het gebruik van een balansrolstoel is gemakkelijk dan men vaak denkt, maar vereist wel enige rompstabiliteit en een zelfstandige transfermogelijkheid van de gebruiker. Een balansrolstoel is een geschikt hulpmiddel voor iedereen met een (loop)beperking maar kan ook voor de volgende aandoeningen een uitkomst bieden: dwarslaesie, MS, Spina Bifida, spierziekten, ALS, amputatie of artrose.

Ergonomie

De bewegingen van het bovenlichaam zorgen ervoor dat de balansrolstoel gaat rijden of weer stopt, daardoor wordt een rechte en actieve zithouding afgedwongen. In tegenstelling tot een reguliere rolstoel, waarin een statische en gebogen houding gebruikelijk is, wordt het lichaam gestimuleerd om actief de spieren in de romp te gebruiken. De romp wordt hierbij uitgestrekt naar boven en is tijdens het rijden actief in beweging.

Actieve beweging bovenlichaam

Door de actieve bewegingen worden de spieren continue aangesproken en getraind, zelfs spieren waarvan de zenuwen niet actief zijn. Dat heeft een betere doorbloeding tot gevolg, daarnaast vindt ook een activering van de spijsvertering plaats. Tijdens het gebruik van de balansrolstoel varieert ook de drukverdeling op het zitvlak waardoor ook hier een betere doorbloeding plaatsvindt, daarmee kan zelfs decubitus worden voorkomen.

Blessure preventie

Doordat bij een balansrolstoel gewichtsverplaatsing van het bovenlichaam wordt gebruikt als aandrijving, worden de armen alleen gebruikt om het stuur te bedienen. Hierdoor is er geen belasting voor de armen en schouders en worden bekende structurele blessures hieraan voorkomen. Vooral schouderklachten is een groot probleem onder rolstoelgebruikers, met veel pijn en soms zelf operatieve ingrepen als gevolg. Het gebruik van een balansrolstoel kan deze problemen voorkomen. Daarnaast is een balansrolstoel een ideaal hulpmiddel om in te zetten bij revalidatie of herstel.

Is het mogelijk om gebruik te maken van WMO, PGB of UWV voor een product van 2KERR?

Ja! Dat is zeker mogelijk. Het is zelfs zo dat ruim 70% van onze klanten gebruik maakt van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) via de gemeente. Door onze jarenlange ervaring met met WMO-proces kunnen we daarbij uitstekend helpen.

Bel 088 - 045 0700 Meer informatie over WMO

Ontdek ons complete assortiment

Ons assortiment bestaat uit verschillende modellen actieve balansrolstoelen maar nieuw in ons assortiment is de iBOT, een unieke elektrische rolstoel die verder gaat dan de balansrolstoel.

Naar alle producten